Wings of desire - Wim Wenders

Carl du Prel en het verlangen naar incarnatie

Waarom worden wij geboren? Lezing over Carl du Prel en het verlangen naar incarnatie.

 

Een oude wijsgerige, spirituele en mystieke traditie wil dat mensen hun eigen leven uitkiezen. Ondanks het bijbehorende lijden, zo stelt de traditie, en ook al zijn we er ons niet eens van bewust, kiezen we het specifieke leven dat we leiden.

Dientengevolge is er ook een drang tot incarnatie. Klassieke filosofen als Plato en Plotinus bevestigen het bestaan van zo'n drang. Maar ook recentere denkers zoals Fichte, Schelling, Schopenhauer en zelfs Sartre, verdedigden het idee dat wij ons leven impliciet gekozen hebben.

In dit verband zijn de ideeën van de ten onrechte vergeten filosoof-spiritist Carl du Prel (1839-1899) van belang. Du Prel gaat uit van het bestaan van een 'transcendentaal bewustzijn'. Dat transcendentale bewustzijn zou niet enkel behept zijn met een diepere ('somnambule') kennis, maar tevens onze levensweg aansturen. Ondanks dat ze wellicht als bizar overkomen, zijn du Prels ideeën buitengewoon fascinerend. Dit des te meer in de mate waarin ze uitdrukking lijken te geven aan een philosophia perennis, die ver voorbij het doorsnee materialisme en rationalisme van onze tijd voeren.

 

---

Dr Rico Sneller (1967) is universitair docent aan het Instituut voor Wijsbegeerte van de Universiteit Leiden.Tevens is hij vice-president van de internationale organisatie Alternative Perspectives and Global Concerns. Recent verscheen van zijn hand Cosmic Consciousness and Human Excellence. Implications for Global Ethics (met Mahmoud Masaeli), Cambridge Publishing 2018.

Sara Crombach is concertpianiste en omlijst de lezing met muziek van Claude Debussy (Reflets dans l'eau, La soirée dans Granade, Clair de Lune) www.saracrombach.com

Beeld: still uit Wings of Desire / Der Himmel über Berlin, Wim Wenders.

Bestellen niet meer mogelijk, activiteit is voorbij.


zondag 7 oktober 2018 -
11:00 tot 12:15

Spreker:

Rico Sneller

Musici:

Sara Crombach

Prijs:
€ 7,50
Locatie:
Splendor, Nieuwe Uilenburgerstraat 116, Amsterdam

Deel deze pagina:

Gerelateerd