Welkom in het Antropoceen - Lezing door Florentijn van Rootselaar

Welkom in het Antropoceen

We leven in een nieuwe geologische fase – het Antropoceen – waarin voor het eerst overal op aarde de sporen van de mens te vinden zijn en de invloed van het menselijk handelen op het klimaat onmiskenbaar is. De gevolgen daarvan kennen we: sterke temperatuurschommelingen, smeltende ijskappen en overstromingen.

Wat doet het met de mens om op die nieuwe aarde te wonen? Is het een reden voor ‘klimaatdepressie’? Of is deze nieuwe geologische fase juist een mogelijkheid om ons weer met de aarde te verbinden?

 

Filmtip! Zondag 13 mei vertonen we de documentaire Normal is Over. In deze documentaire onderzoekt documentairemaakster Renée Scheltema de grote klimaatthema’s van deze tijd. Ze interviewt de meest uiteenlopende mensen en verweeft hun verhalen met haar eigen inzichten: de oplossingen voor klimaatverandering liggen in het denken over een andere economie.

Toegang vrij. Meer informatie…

 

---

Florentijn van Rootselaar is filosoof, journalist en redacteur van Filosofie Magazine. Recent verscheen zijn boek  ‘Filosofisch veldwerk’ waarin hij onze verhouding tot de wereld onderzoekt. Door ontwikkelingen zoals klimaatcrisis, fake news en de versnelling van ons leven zijn er nieuwe vormen van vervreemding ontstaan. Hierdoor zijn we het contact met de wereld verloren. Hoe moeten we met deze existentiële crisis omgaan? Grote hedendaagse filosofen als Peter Sloterdijk, Martha Nussbaum, Tu Weiming, Michael Puett en Roger Scruton gaan met Van Rootselaar in gesprek en bieden nieuwe manieren van luisteren naar de wereld en onszelf. Filosofisch veldwerk is levenskunst voor iedereen die zich druk maakt over onze toekomst.

Bestellen niet meer mogelijk, activiteit is voorbij.


zondag 6 mei 2018 -
11:00 tot 12:00

Spreker:

Florentijn van Rootselaar

Musici:

Kimball Huigens

Prijs:
€ 7,50
Locatie:
Gebouw Splendor, Nieuwe Uilenburgerstraat 116, Amsterdam

Deel deze pagina:

Gerelateerd

Omslag boek En toen wisten we alles
20 september 2015
levensverhalen
17 november 2019