Pilgrimage VII Painting by Jessica Eichman -fragment Heilige onrust

Heilige onrust - Het dogma voorbij

Deze zomer verscheen Heilige Onrust, het nieuwste boek van hoogleraar ethiek Frits de Lange. Daarin onderzoekt hij wat ‘geloven zonder religie’ betekent. En binnenkort komt ook het nieuwe boek van publicist Alla Avilova uit, waarin een niet-religieuze lezing van de evangeliën centraal staat. Op 17 september zijn beiden te gast voor een gesprek over betekenis zonder religieus dogma.

Wat betekent het om afscheid te hebben genomen van een vastomlijnd idee van een transcendente werkelijkheid en te kiezen voor dit leven? Frits de Lange identificeert zich met de moderne pelgrim, voor wie niet Santiago of het hiernamaals de bestemming is, maar de spirituele en fysieke ervaring van de pelgrimage zelf. Hij ziet in deze pelgrim de belichaming van een nieuwe, post-religieuze spiritualiteit. De vragen van het menselijk bestaan krijgen bij de hedendaagse pelgrim een beweeglijk antwoord: Zet de ene voet maar voor de andere. Het leven is, zo schrijft De Lange, een roep die beantwoord moet worden.

Alla Avilova interesseert zich voor universele, niet-religieuze elementen in het christelijk erfgoed. Als ‘spirituele grensganger’ richt zij zich niet op één traditie of godsdienst, maar op  inzichten uit verschillende tradities. Volgens Avilova is de levensbeschouwelijke onderlaag van iedere cultuur gevormd onder invloed van haar historische religie. Momenteel werkt zij aan een boek waarin zij, bij wijze van zelfonderzoek, haar eigen innerlijke relatie met de evangelische bronteksten verduidelijkt en deze onder andere vergelijkt met inzichten uit de psychologie.* 

Na een korte inleiding gaan beide sprekers met elkaar en het publiek in gesprek. Hoe ziet een religieuze levenshouding zonder ‘religieuze franje’ eruit? Is de postmoderne mens een pelgrim zonder bestemming? Het gesprek wordt begeleid door Joyce Pijnenburg.

*Alvast meer lezen? Op de VG blog zal vanaf 31 augustus elke week een voorpublicatie uit Avilova's nieuwe boek met de werktitel Hoe ik het evangelie las: Over het belangrijkste voor niet-religieuzen verschijnen. 

 


Frits de Lange is hoogleraar Ethiek aan de Protestantse Theologische Universiteit, vestiging Groningen en tevens buitengewoon hoogleraar Systematische Theologie en Ecclesiologie aan de Faculteit Godgeleerdheid van de Universiteit van Stellenbosch (Zuid-Afrika). Hij publiceert over uiteenlopende thema’s zoals grenzen in de zorg, menselijke waardigheid, theologie en spiritualiteit. Hij is gepassioneerd gitarist en zanger in de band Meezz. Zie ook: fritsdelange.nl

Alla Avilova is literair auteur en publiciste uit Rusland en woont sinds 1979 in Nederland. Zij was medeoprichter van het blad Koorddanser, dat in de jaren ’80 – ’90 een belangrijke informatiebron over Nederlandse activiteiten op het gebied van zingeving en spiritualiteit is geweest. Tegenwoordig gaat haar belangstelling naar universele inzichten in het christelijke erfgoed die spirituele zoekers in onze tijd kunnen aanspreken. Daarover schrijft ze artikelen voor Nederlandse en Russische media. Publicatie in voorbereiding: ‘Hoe ik het evangelie las – Over het belangrijkste voor niet-religieuzen’. Zie ook: nederlands.avilova.com

 

(Dit zondagsgesprek maakt deel uit van een serie lezingen en gesprekken over De toekomst van levensbeschouwing in Nederland. De eerstvolgende lezing in deze serie vindt plaats op 1 oktober)

 

Bestellen niet meer mogelijk, activiteit is voorbij.


zondag 17 september 2017 -
11:00 tot 12:30

Spreker:

Frits de Lange, Alla Avilova

Musici:

Sara Crombach (piano)

Prijs:
€ 7,50
Locatie:
Gebouw Splendor, Nieuwe Uilenburgerstraat 116, Amsterdam

Deel deze pagina:

Gerelateerd

30 augustus 2008
29 november 2009
FilosofenEstafette 24 juni bij VG Amsterdam
24 juni 2018