140 jaar zonder dogma: vooruitblik

In november bestaat VG Amsterdam 140 jaar. In 1877 ging een volslagen nieuw en vrij soort religie van start; vanaf 1880 huisde de groeiende gemeente in ‘de kerk zonder toren’ aan de Weteringschans, het huidige Paradiso; sinds 2015 in De Nieuwe Liefde en vanaf afgelopen jaar in Splendor, bij het Waterlooplein.

Dat waren veertien decennia vol van eigenzinnige cursussen, verdiepingsmomenten, verhalen en lol. Reden om te vieren, én vooruit te kijken!

En dat doen we onder andere door deze nieuwe digitale stek te lanceren. Vergezeld van een blog, waar je de laatste ingevingen van onze gasten en sprekers, reflecties van leden en verslagen van evenementen zult kunnen lezen – en ons dus op de voet kunt volgen. 

Ook een deel van ons programma beschouwen we dit najaar als een ‘plaats’ om vooruit te kijken. In de tijd van oprichting van VG Amsterdam was er behoefte aan meer dan een puur wetenschappelijke of godsdienstige benadering van de werkelijkheid; aan (zelf-)onderzoek en filosofie; aan een platform waar je over bijzondere ervaringen kunt uitwisselen; en aan begrip van de uiteenlopende benaderingen van mens en wereld in cultuurgeschiedenis en samenleving. 140 jaar later lijkt die behoefte misschien wel groter.    

In aanloop naar het jubileum organiseren we daarom vanaf september een serie lezingen en gesprekken over de toekomst van levensbeschouwing in Nederland. Religiewetenschappers, filosofen en cultuurcritici zullen hun visie geven op post-seculiere levensbeschouwing, pluraliteit en traditie zonder dogma; en columnisten en muzikanten delen hun ervaringen en werk. Op 26 november vieren we het jubileum met een dagprogramma. Meer nieuws daarover volgt binnenkort.

En ondertussen gaan onze reguliere programmering en Podium VG ook door: wees dus welkom om aan te schuiven bij een leesgroep, meditatiesessie of de mindfulness special. Een nieuw programma in het kader van Podium VG is Extended Cut in filmhuis FC Hyena: we tonen onafhankelijke films van Nederlandse bodem met een levensbeschouwelijk perspectief en gaan daarna in gesprek met de filmmakers.  

 

J. Pijnenburg, voorzitter VG Amsterdam