
Waarom mediteren
Een betere startvraag voor deze blog zou zijn: waarom over meditatie schrijven? Voor mij is meditatie de bron van mijn leven, maar ik besef ook dat iedereen er eigenlijk alles al van weet. Iets nieuws schrijven over meditatie, iets wat je van binnen nog niet allang beseft? Dat is onmogelijk. Tegelijkertijd is het zo’n feest dat het wel naar buiten moet komen. Vandaar dat ik de uitnodiging van de VG Amsterdam heb aanvaard om een serie blogs te gaan schrijven over meditatie.
Elke tweede en vierde zondag van de maand biedt de VG Amsterdam de gelegenheid aan ieder die wil om in meditatie bij elkaar te zijn. Dat zijn momenten waarop even niets hoeft. Je zit een uur in stilte, je opent je voor jezelf en bent aanwezig voor wat er gebeurt. Er is geen speciale voorkennis voor nodig, ook ervaring met meditatie is niet vereist. En toch kan er op zo’n moment iets wonderlijks gebeuren: je hart en je bewustzijn openen zich, je wordt je gewaar van wie je werkelijk bent.
Kennelijk is daar op dit moment veel behoefte aan. Geen wonder. We hebben drukke levens, we hebben verantwoordelijkheden, we hebben dingen te doen. We moeten overleven in een maatschappij die steeds meer eisen aan ons stelt. Het is sinds kort zelfs al normaal geworden dat je altijd online bent: je mag niets missen op je smartphone of je app. Dat creëert natuurlijk spanningen, we komen in een kramp, negeren de signalen van ons lichaam en worden ziek. Welvaartsziekten. Er moet ook zoveel. We rennen van doel naar doel, zonder momenten dat we ergens ‘echt zijn’.
En dat is iets wat we gaan voelen. Het begint te schuren en er komt een verlangen naar een moment dat we ‘even niets hoeven’, een paar uur van echte rust en ontspanning waarin we gewoon even onszelf kunnen zijn. Dan vertelt een vriend of vriendin je over de ontspanning en rust die je kunt ervaren in meditatie. Even denk je nog: niets voor mij, geen tijd voor. Maar dan ga je toch een keer mee en ervaart dat het echt kan: helder contact krijgen met je eigen noden en verlangens. Je bewust worden van wat er in je speelt. En tegelijkertijd in rust en stilte hierbij aanwezig zijn, dit toelaten zonder er iets aan te willen veranderen. Dit met een milde blik, zonder oordeel, accepteren.
Iedereen die dit meemaakt kan je vertellen hoe helend dit is. De overlevingskramp waarin je vast leek te zitten laat los. Je bent er weer, voelt je weer vitaler, kunt weer opgelucht ademen en soms ook lachen om wat in je leven gebeurt. De meditatie heeft je goed gedaan, fysiek maar ook mentaal. En wie weet is ook de relatie met je omgeving verbeterd en kun je de wereld weer anders en als nieuw zien.
Ik geef toe, dit kun je niet van elke meditatie verwachten. Soms ‘werkt het niet’, blijf je muurvast zitten en begin je er over te malen: het wordt steeds vervelender, laat ik er maar mee stoppen, dit is niets voor mij. Op zulke momenten kun je hulp van derden gebruiken. Iemand uit je vriendenkring of gewoon een vreemde die ook uit ervaring weet wat hier kan spelen en die je vertrouwt. Als ik zo iemand ben, kun je mij altijd via blog@vgamsterdam.nl bereiken en dan zal ik je vraag ofwel in een van mijn volgende blogs verwerken of je persoonlijk zo goed mogelijk antwoord geven. Maar op dit moment kan ik je ook aanraden een bezoek te brengen aan de website www.houseofawareness.com. Hier vind je een online coaching community waarin een groot aantal professionele coaches zich inzetten om meditatie te begeleiden en zo het vlammetje van het bewustzijn levend te houden. Hun motto is: ‘Als je connected bent met jezelf, is alles goed.’
Terwijl ik hiermee wil eindigen begint het binnen in mij te borrelen. Want er is nog zoveel te vertellen over de genezende kracht, de kwetsbaarheid en schoonheid van meditatie. En ook over de kansen die we hebben om in een meditatieve staat te leven. Er is ook zoveel gelegenheid waar te nemen wie je werkelijk bent als je trappelend van ongeduld op een bus staat te wachten of in de rij staat in de supermarkt. Maar ook als je ontspannen wandelt in de natuur, een mooi gedicht leest, intiem bent met je partner of ’s morgens naar je werk rijdt. In principe is bewustzijn, gewaar worden van de diepte het leven zoals dat geleefd wordt altijd en overal te vinden. Voorwaarde is wel dat je er bij stil staat. Interesse? Dan wil daar graag vingerwijzingen voor geven. Nee, nu niet. Mogelijk wel een volgende maal.
Reacties zijn welkom via blog@vgamsterdam.nl
Beeld: Unsplash, Natalia Figueredo