Aura colors

Visualisatie

Ik visualiseer graag op de positieve kleuren van de aura. Is dat ook meditatie?

Meditatie is de kunst om de ervaringen van het moment waarop je leeft simpel en bewust te registreren, zonder erop te reageren of jezelf ermee te identificeren. Positieve of negatieve ervaringen, ze worden mild en liefdevol waargenomen. Er wordt geen oordeel over uitgesproken. Ze zijn er gewoon, en dat is het.

Op deze manier bezien spreek je in meditatie geen  voorkeur uit voor ‘positieve of negatieve kleuren’. De ervaringen van de verschillende  kleuren zijn er gewoon en die ervaringen worden waargenomen. Als je bijvoorbeeld  rood visualiseert en je zegt tegen jezelf: ‘Nu zie ik prachtig rood en daar krijg ik echt energie van,’ dan is dat een interessante belevenis waar je een kick van kunt krijgen. Je ervaart dan positieve energie en je voelt jezelf er mogelijk vitaler door worden. Misschien inspireert het je om eens vaker rode kleren aan te trekken.

Kleuren hebben invloed op je stemming. Als je een andere kleur ziet, bijvoorbeeld geel, dan kun je daar blij van worden. En als je blauw ziet kan dat een gevoel van kalmte, rust en vertrouwen  oproepen. Als je meent in je aura bepaalde positieve kleuren waar te nemen, dan kan ook dat invloed hebben op je stemming. Hoe dat werkt is grotendeels subjectief, maar het is duidelijk dat kleuren ‘iets met ons doen’ en ons bepaalde ervaringen geven.

In meditatie wordt dit simpel waargenomen als een ervaring die je meemaakt. Meditatie is open staan voor je ervaringen, zonder dat je er in wordt meegezogen maar ook zonder protest. Meditatie is zonder oordeel, op een milde en accepterende manier stil staan bij de ervaringen van het leven.

Kan visualisatie van positieve kleuren je toch helpen op de weg naar meditatie? Een van de dingen die je in ieder geval leert is je aandacht te focussen op iets en dat in het bewustzijn te brengen. Het focussen van aandacht is geen gemakkelijke zaak, want aandacht wordt gestuurd door grotendeels onbewuste processen. Als je op tv iets vreselijks hoort, trekt dat onmiddellijk de aandacht. Dat is ook de reden dat het ‘nieuws’ meestal bestaat uit situaties  die verontwaardiging opwekken, je bang maken, afschuw creëren. Dat trekt altijd aandacht en dat leidt ook de aandacht af van waarmee je bezig bent.

Als je bezig bent met een visualisatie van een bepaalde kleur of beeld kan dat alleen als je je aandacht blijft focussen op een bepaald beeld en niet wordt meegesleept door dingen die toevallig in en om je heen gebeuren. Je leert je aandacht sturen en brengt daarmee dat ene, waar je op gefocust bent, in het bewustzijn.

Bij het focussen op een mooi beeld of kleur gebeurt bovendien nog iets anders. Je raakt uit je normale denken en dat is vaak analytisch, probleemzoekend, zorgwekkend. Dat denken is ons toebedeeld om te overleven en is daarom altijd bezig om kansen voor overleving te onderzoeken. Druk, druk, druk, want je moet in onze prestatiemaatschappij het beste leveren om te kunnen overleven. Houd je smartphone in de gaten, want misschien komt er een zakelijke opdracht binnen. Vergeet niet op je app te kijken, want je kinderen zijn aan het sporten en je moet weten wanneer je ze moet gaan ophalen. Zo houdt ons overlevingsdenken en de zorgen die dat meebrengt ons altijd bezig.

Dat is anders als je de tijd neemt om bijvoorbeeld een kwartier jezelf te focussen op een kleur, een mooi beeld, een vaas bloeiende bloemen, een bloesemende boom, een rustig brandende kaars. In ons drukke leven heeft zo’n visualisatie een helende werking. Je wordt er rustig en ontspannen van. Het werkt ‘therapeutisch’.

 

Reacties zijn welkom via ojas@vgamsterdam.nl