12 stappen - een route naar verbondenheid

12 stappen - Een route naar verbondenheid

Gespreksgroep op zondagmiddag met Bob Lammertink

 

Bellen, bloggen, appen, winkelen, eten, drinken, seks, werk, internet en televisie – het zijn allemaal dingen waarin je jezelf behoorlijk kunt verliezen. Of het nu komt door minder handige of zelfs slechte gewoontes of door een werkelijk hardnekkige verslaving, onze keuzevrijheid én onze autonomie worden dagelijks behoorlijk uitgedaagd. Hoe kom je vrij van gedrag waarin je jezelf steeds weer verwikkelt?

Het Twaalfstappenprogramma is ontstaan in 1939 en gold lange tijd als leidraad van met name de Alcoholics Anonymous-beweging. Sinds die tijd heeft het miljoenen mensen geholpen om hun verslavingen de baas te worden. Wat zijn nou die twaalf stappen? En kunnen ze ook een handvat zijn voor iedereen en om allerlei vrijheidsbeperkende gewoonten, klein en groot, wat meer te beheersen?

Volgens velen is dat laatste zeker zo. Het programma biedt meer dan alleen een manier om een verslaving te bedwingen: het is een route naar verbondenheid, zowel met jezelf als met anderen.

 

Bob Lammertink, afkomstig uit de VS, heeft 15 jaar geworsteld met zijn eigen drugsverslaving. Dankzij het Twaalfstappenprogramma ontdekte hij dat het mogelijk is om je vrij, blij en gelukkig te voelen zonder middelen of verdoving. Bob is momenteel 21 jaar clean (abstinent van alcohol en drugs). Hij studeerde aan de Hazelden Graduate school of Addiction Care in de VS en is in Nederland afgestudeerd in de richting Social Work. Na 14 jaar werkervaring als klinisch counselor in de grootste GGZ-instelling van Nederland is hij recent gestart als zelfstandig consulent. Tijdens zijn klinische werk binnen de GGZ hoorde Bob regelmatig de vraag “Waarom heb ik dit niet op school geleerd?” Zo ontstond het idee om deze maandelijkse gespreksgroep op te richten.

Verbondenheid, spirituele groei en zingeving staan centraal in de gesprekken. Het uitgangspunt: door de drie onmisbare principes in het Twaalfstappenprogramma te hanteren, namelijk eerlijkheid, openheid van geest en bereidwilligheid, leer je hardnekkige gedragspatronen te doorzien en andere keuzes te maken.


Een initiatief van: Gerda Timmerman en Bob Lammertink
Data: start op zondagmiddag 8 januari 2023; daarna iedere eerste zondagmiddag van de maand t/m juni 2023
Tijden: 13.00-15.00 uur; inloop vanaf 12.30 uur
Locatie: Dufay Huis, Dufaystraat 19 (zijstraat van de De Lairessestraat)
Kosten: Op de eerste zondag, 8 januari, is de entree vrij. Daarna is de entree vrij voor leden van VG-Amsterdam; niet-leden betalen 15 euro (contant, aan kassa). Dit is inclusief een consumptie (koffie of thee).

 

Opgave bij Gerda Timmerman via gerda.timmerman@vrijegemeente.nl