Oude foto gebouw Vrije Gemeente nu Paradiso

VG Amsterdam

VG Amsterdam is de tegenwoordig gevoerde naam van vereniging de Vrije Gemeente. In 1877 opgericht door twee religieuze vrijbuiters die liever koers zetten op eigen kompas dan zich te schikken naar vaste geloofsstellingen en regels. Groot geworden in Amsterdam, met een eigen gebouw aan de Weteringschans (het huidige Paradiso) en een roemruchte programmering door de jaren heen.

Het levensbeschouwelijk landschap van Nederland is veranderd, maar de grote vragen zijn nog geldig als altijd, en zo ook het uitgangspunt van VG. Niets ligt vast, maar we staan wel ergens voor: een veelheid aan perspectieven op de werkelijkheid, doordacht handelen in de plurale samenleving; en eigenzinnigheid in kunst, literatuur en muziek.

Op 30 november 2017 vierde de vereniging haar 140-jarige bestaan met een jubileumdag over de toekomst van levensbeschouwingen ('Rebellie in religie - De toekomst van levensbeschouwing'). 

Praktische informatie over VG Amsterdam vind je op de contactpagina.

 

ANBI-instelling

VG Amsterdam is een ANBI-instelling. Aan de daarbij behorende publicatieverplichting wordt voldaan middels onze instellingspagina op het ANBI-portaal anbi.nl.